Zomerfeest / 50 jaar DBL feest zondag/maandag 8/9 juni 6-kamp/BBQ/opruimen

DSC00569Zondag, inmiddels al weer enkele jaren de dag van de zeskamp. En ook dit jaar zou de strijd tussen de verschillende wijken, Noord-Oost, Zuid-Buiten, West en Centrum, in Langelo om ongeveer 12.30 uur weer losbarsten.

Terugtrekken
Van te voren moeten de ploegleiders altijd even bij de 6-kamp commissie komen, om de spelletjes en eventuele wijzigingen door te nemen. De spelletjes werden doorgelopen en ze stonden nog even bij wagen van Anjès, toen Ricardo Zengerink de ploegleider van Centrum, even de aandacht van iedereen wilde hebben, want hij vond het heel vervelend om te zeggen, maar hij wilde zich eigenlijk terugtrekken voor alle spelletjes.

67a

Geschrokken
De zeskampcommissie schrok enorm, en ook de ploegleiders keken heel verbaasd op. Wat was hier aan de hand? Ricardo wilde wel even uitleggen wat er aan de hand was. Van te voren was bepaald, dat iedere ploeg een step moest maken, waar 2 personen op konden steppen. En deze step moest ook gebruikt worden tijdens het vierploegenspel. En dat had Centrum ook gedaan, ze hadden een step gebouwd, volgens de regels zoals een step er uit moet zien, namelijk zoals in de Nederlandse encyclopedie omschreven staat: “een vooral door kinderen gebruikt vervoermiddel op twee wielen dat door het afduwen met de voet aangedreven wordt”.

Wiel weg
Centrum had een step gemaakt, met 2 wielen, er konden 2 personen op, maar nu was er een onverlaat geweest, die, waarschijnlijk op zaterdagmiddag of avond, de step onklaar had gemaakt. Er was een wiel verdwenen! Nu wilde Ricardo niet gelijk zijn mede ploegleiders hiervan verdenken, maar helemaal zeker was hij er ook niet van, dat de concurrentie hem hierdoor uit wilde schakelen. Hij keek hierbij de groep rond, maar iedereen keek even geschokt, dus ook door deze opmerking kon Ricardo niet wijzer worden of er iemand van zijn naaste concurrenten hem een hak wilden zetten.

Toch beginnen
Maar goed, hij kon dus niet meedoen met het vierploegenspel, en daarom besloot hij om maar zijn hele team van te voren terug te trekken, tenzij, zei hij erbij, Rinus Auwema, die de step had gemaakt, en ook voor de wielen had gezorgd, nog een extra wiel in zijn opslag ruimte had staan, en deze nog kon monteren voordat het 4-ploegenspel begon. Nou ja, dat werd dus even afwachten. Maar de zeskamp begon toch maar. Om en om de “oudjes” en dan weer de kinderen, die dezelfde spelletjes deden. Er moest touw getrokken worden op een groot luchtkussen met een zwembad vol water in het midden, tja en als je dan verloor, kreeg je een nat pak. In het begin van de middag was dit niet zo’n pretje, omdat het zo rond 13.00 uur begon te regenen, maar dat duurde niet lang en de zon kwam weer in volle hevigheid terug. Toen werd het zelfs prettig als je het water ingetrokken werd. Er werden door zowel jong als oud veel natte pakken gehaald. Al met al een zeer vermakelijk spel.

Levende sponzen
DSC00538Het touwtrekken was de rode draad welke tussen alle andere spelletjes door gespeeld werd. Een ander spel was het levende sponzen spel. Een deelnemer kreeg een groot stuk schuimrubber om z’n lijf geklemd, en moest dan door de waterbak. Het schuimrubber zoog zich vol water, en aan het eind van het parcours moest hij/zij in een bak gaan staan, en de andere deelnemers moesten deze levende spons uit gaan knijpen. Wie het meeste water uit de sponsen kneep was uiteraard de winnaar.

DSC00544De kinderen hadden een variant op dit spel, want de stukken schuimrubber waren natuurlijk veel te zwaar voor hen, en daarom moesten de kinderen gewone sponzen overbrengen en deze uitknijpen boven de ton.

Bier fietsen
Na dit spel moest er bier gefietst worden. Er werd een glas met daarin bier of fris geplaatst op een daarvoor bestemde plek, voor op een fiets. Als je ging fietsen, kantelde het glas. Maar voordat het glas leeg kiepte, moest jij het glas leegdrinken. Wie het snelst het glas leeg kreeg, won. DSC00553Velen bakten hier niets van, omdat ze te snel gingen fietsen en dan niet snel genoeg konden drinken. Maar de latere deelnemers konden de kunst afkijken van hun voorgangers, dus later ging het steeds beter.

 

 

 

Ballen laten rollen
Voor de kinderen waren deze fietsen te groot, dus gingen zij een ander spel doen. De kinderen moesten meerdere regenpijpen tegen elkaar aanhouden en dan zo snel mogelijk, zoveel mogelijk ballen er door laten rollen.DSC00559Soms toch nog behoorlijk moeilijk om de pijpen tegen elkaar te houden, zodat de bal er tussentijds niet uit rolde. En als ene ton leeg was, en de ton aan de andere kant vol, stopte de tijd.

 

 

 

Snoephappen
Voor de kinderen kwam toen nog het snoephapspel. Eerst een rondje zo snel mogelijk het veld rond en aan het eind een snoepje happen uit een waterbak. Uiteraard mocht je je gehapte snoepje zelf opeten.DSC00575

 

 

 

 

 

4-ploegenspel
En als laatste het 4-ploegenspel. Eerst de kinderen, die moesten met een fel gekleurd hoedje op, met z’n tweeën op een step een parcours afleggen. DSC00577Met de step over een wipwap, en dan de volgende twee kinderen met de step hetzelfde rondje. En uiteraard wie het snelst was, was de winnaar.

Geel kampioen!
Na dit spel konden de punten bij de kinderen opgeteld worden en uiteindelijk mocht de gele ploeg zich winnaar van de kinderzeskamp 2014 noemen! De gele ploeg stond onder de bezielende leiding van Mirjam Nauta, en de ploeg bestond uit de kinderen: Pein Kuper, Roelof Reusken, Yvon Spithost, Daan Nauta en Margot Holst. Jongens en meisjes van harte gefeliciteerd met dit behaalde resultaat! Alle kinderen kregen van de organisatie een oranje T-shirt, die wel veel gebruikt zal zijn/worden tijdens het WK-voetbal.

Centrum deed mee
Na de kinderen moesten de groten nog het 4-ploegenspel doen. Maar eerst was het natuurlijk nog even afwachten of ook Centrum kon starten.HPF_2295-24Hun step was immers gesaboteerd! Maar gelukkig, Rinus had nog eenzelfde wiel gevonden en deze werd gemonteerd in de step. Centrum kon ook meedoen!

 

Mahrein
De verschillende ploegen moesten op hun eigen gemaakte step rondsteppen. Eerst een stuk met z’n tweeën, daarna moest er 1 persoon over het touwtrekluchtkussen lopen, door de waterbak, en de ander moest langs het kussen met de step, en na het luchtkussen moesten ze weer met z’n tweeën verder. Maar al tijdens de eerste ronde ging het niet helemaal goed. Mahrein Ahlers die over het luchtkussen moest lopen, ging niet door de waterbak, maar liep er langs, en of het daardoor kwam, omdat hij nu nog stroeve schoenen had, of omdat hij ongelukkig terecht kwam, dat is niet bekend, maar toen hij op het eind op het luchtkussen kwam, knikte zijn voet en kwam hij luid schreeuwend op het luchtkussen terecht. Dit was niet goed. Gelukkig waren er EHBO-ers aanwezig, die zich gelijk over Mahrein ontfermden, maar ook zij zagen wel, dat zij hier niets aan konden doen. Er werd een ambulance gebeld, en die heeft Mahrein meegenomen naar het ziekenhuis waar werd geconstateerd dat inderdaad zijn been gebroken was, en dezelfde avond is hij nog geopereerd en in het gips gezet.
We wensen Mahrein veel beterschap toe!

Centrum/West
Na dit voorval werd gelijk besloten de zeskamp te laten voor wat het was, en de eindbalans kon opgemaakt worden. Dit laatste spel werd niet meer meegeteld. En ook de jokers die ingezet waren tijdens de vorige spelletjes werden niet meegeteld, want er waren nog enkele ploegen die deze in wilden gaan zetten tijdens het laatste spel. Al met al een wat kromme uitslag, maar ja, het was niet anders.DSC00605De winnaars werden nu: Centrum en West. Zuid-Buiten werd 3e en Noord-Oost 4e. De prijs voor de mooiste joker ging dit jaar naar West.

Ballonnen oplaten
Na dit gebeuren was er voor de jeugd nog 1 activiteit over, namelijk het oplaten van de ballonnen.DSC00588Ieder aanwezig kind kreeg weer een mooie gekleurde ballon en op het teken van Jannes Kuipers lieten alle kinderen de ballon met daaraan een kaartje met daarop hun naam, de ballon los. En nu maar hopen dat de kaartjes terugkomen, want van de vorig jaar opgelaten ballonnen is nooit één terug gekomen. Dit was voor het eerst in al de jaren dat deze activiteit op het programma staat, en dat is toch al zo’n jaar of 7 à 8.

BBQ
DSC00619Na het oplaten van de ballonnen kon het barbecueën beginnen. Foppe en Jannie en hun medewerkers begonnen te bakken en de salades, het stokbrood, de sausjes werden klaargezet en iedereen had inmiddels ook wel trek gekregen.DSC00626

De barbecue, verzorgd door supermarkt Coop Spithost uit Norg, zag er zeer verzorgd uit, en iedereen liet het zich goed smaken.

 

 

 

 

 

 

Albert en Sia
En ondertussen was het muzikanten duo Albert en Sia gearriveerd en ze begonnen te spelen. Het werd al snel een gezellige boel, want de zon was immers weer doorgebroken en het werd al weer behoorlijk warm.

DSC00594Albert en Sia stonden in de tent, voor de open wanden te spelen zodat de gasten gewoon in de zon op het terras konden blijven zitten en staan. Gezelliger kon eigenlijk niet.

 

 

Niet goed
Maar op een gegeven moment kwam er minder goed bericht, het ging niet goed met Bas Hofsteenge, de 4 maanden oude baby van Roelof en Aliece. De muziek werd gelijk stil gezet, en het werd stil in de tent. De mensen vertrokken en later kwam het bericht dat de jongste inwoner van Langelo was overleden. Roelof en Aliece en verdere familie, heel veel sterkte. We hadden zo graag gezien dat het allemaal anders was gelopen, we leven met jullie mee.

Opruimen

Voor de maandag werd het ontbijt en de markt afgelast. De organisatoren kwamen, samen met vele andere vrijwilligers, maandagmorgen naar de tent om alvast zoveel mogelijk op te ruimen. De stoelen weer op te stapelen, de tafels inklappen en in de daarvoor bestemde karren leggen, de statafels in de containers, de toiletwagen wegbrengen, de terrasstoelen en tafels weer op het terras bij het café, de boomstam weer naar de familie Hoven, en ga zo maar door. Alles stond voor de volgende dag klaar om opgehaald te worden, en op dinsdagmorgen waren er weer vele vrijwilligers, om te helpen met het afbreken van de tent. De NAM haalde de geleende rijplaten weer op en het veld was weer leeg. Het einde van een enerverend zomerfeest c.q. feest van 50 jaar Dorpsbelangen Langelo.

Janneke Hoven namens,

Werkgroep 50-jaar DBL, Zeskampcommissie en Marktcommissie.

Dit bericht is geplaatst in jubileum. Bookmark de permalink.