Zomerfeest / 50 jaar DBL feest zaterdag 7 juni (deel 2) Playbackshow

DSC00402Na de broodmaaltijd gingen velen naar huis, maar ook vele mensen bleven toch voor de playbackshow, en weer anderen wilden weg, maar zijn toch de hele avond gebleven. Ook kwamen er mensen speciaal voor de playbackshow en later voor het feest. Al met al, een volle bak ’s avonds. En toen begon de playbackshow. De presentatie was, evenals bij de quiz, in handen van Michaël Wiese. Hennie Lutjes heette een ieder eerst van harte welkom, en stelde allereerst de jury van de playbackshow voor.

De jury bestond uit Harm Soegies uit Peest. Ook jurylid in 1985 tijdens de playbackshow, oud meester van de lagere school in Westervelde, en dus vanaf 1985 meester van vele jeugdigen in Langelo en omgeving. Het tweede jurylid kwam uit Langelo zelf en wel Jacob Dam.

Vlnr: Jacob Dam, Sia Geersing, Harm Soegies

Vlnr: Jacob Dam, Sia Geersing, Harm Soegies

Oud wethouder van de gemeente Noordenveld, jaren werkzaam geweest bij de Staatbosbeheer in Langelo, en nu nog steeds werkzaam bij Staatsbosbeheer, maar nu meer voor Landelijke aangelegenheden, zoals het beheer van de duinen. Derde jury lid was, de enige vrouw in hun midden, Sia Geersing. Sia komt van oorsprong uit Peize, nu woonachtig in Hooghalen en is bekend van het muzikantenduo “Albert en Sia”. Sia was dus ook het jurylid met de meest muzikale kennis van de drie. Sia is onderwijzeres in Roden, op de school “de Marke”.

3 punten
Toen de juryleden voorgesteld waren, gaf Hennie het woord aan Michaël. Michaël wilde graag van de jury weten waar ze op gingen letten tijdens het jureren.
De jury had zich van te voren in kunnen “lezen”. Want zij waren de enigen, samen met Michaël, die wisten welke acts ten gehore gebracht zouden worden. Dit om de verrassing voor het publiek tijdens de optredens zo groot mogelijk te houden. Het inlezen gebeurde ook, zodat de jury van te voren de verschillende acts kon bekijken via internet, of wat dan ook, zodat ze konden zien of de acts ook waarheidsgetrouw uit werden gevoerd. Want soms wordt een act ten onrechte slecht beoordeeld omdat men eigenlijk niet weet hoe de act door de originele artiest(en) uitgevoerd wordt. Natuurlijk was een criterium van de jury ook, dat er goed geplaybackt werd. Het is per slot van rekening een playbackshow. En als derde punt vonden ze toch wel belangrijk, de amusementswaarde. Al met al, was de jury goed voorbereid, en de show kon beginnen.

Pien
Als eerste trad op, Pien Kuper. Pien is 5 jaar, komt uit Langelo en wilde persé optreden omdat “haar” juf, namelijk Sia, in de jury zat. Van te voren op school had ze dit aangekondigd bij juf Sia en juf zei tegen haar, “misschien kunnen we wel samen optreden, jij zingen en ik op de gitaar”. Pien dacht daar even over na en zei toen:  “Maar juf, dat kan toch helemaal niet, jij zit toch in de jury?” Ach inderdaad, Sia kon zich wel voor het hoofd slaan, maar door het enthousiasme van Pien was ook Sia enthousiast geworden en was ze al weer verder met haar gedachten.

Mega Mindy

Mega Mindy

Maar al met al stond Pien wel als eerste op het toneel, als Mega Mindy. Super, zoals ze daar stond in haar roze met gele pakje. De ingestudeerde bewegingen gingen niet helemaal goed, en het was maar goed dat mama Anjès in zaal stond, en nog wat voor deed, en Pien dit dan weer gedwee nadeed. Maar al met al, een spetterend eerste optreden van Pien als Mega Mindy. De zaal ging al uit zijn dak, alleen al vanwege haar durf! En dat was ook wat de jury er van vond. Geweldig voor zo’n kleine meid!

Nog 10 acts
Na Pien kwamen de overige 10 acts, met Christina Aguilera, Gert en Hermien, Bob en Annie de Rooy, een Romeo en Julia act, Lukas en Gea, Tina Turner en David Bowie, De Toppers, De Dutchboys, een medley van 50-jaar muziek en als laatste Boney-M. Wat een geweldige acts allemaal! En wat variatie! Van te voren moesten de acts opgegeven worden, maar er is nooit een act afgewezen, omdat iemand anders deze act al ging doen.

Artiesten
Wat een tijd en energie is er ingestopt, wat een toneelspelers hebben we allemaal in Langelo en omstreken, wat een talenten! ’t Is jammer dat ze niet zelf kunnen zingen, anders kon “Idols” of “The voice of Holland” wel in Langelo opgenomen worden, want artiesten waren het allemaal, dat hoefde je niemand meer te leren.

Moeilijk
Het was een verschrikkelijk moeilijke taak voor de jury om het te beoordelen. De jury gaf aan dat ze dus op drie punten hadden gelet, namelijk benadering van het origineel, playback en amusementswaarde.
DSC00421Na dit allemaal goed te hebben bekeken, kwam de jury tot een eindoordeel. Sia werd door Michaël naar voren geroepen om de prijzen bekend te maken, maar allereerst kreeg Pien een prijs voor haar optreden als Mega Mindy. Een aanmoedigingsprijs. Toen werd de groep van Christina Aguilera naar voren geroepen, deze groep bestaande uit Minet, Margot en René Holst, en Irene en Jos Kuipers kregen ook als jeugdigen een aanmoedigingsprijs in de vorm van een koker snoep. Tja, de jeugd heeft de toekomst, dus moet je die wel een beetje voor je zien te winnen.

Jeugd van West
Maar toen kwamen de “echte” prijzen. Derde werd de jeugd van West met de Romeo en Julia medley.

Vlnr: Sacha, Anna, Nicky, Floor.

Vlnr: Sacha, Anna, Nicky, Floor.

De jeugd bestaande uit: Nicky en Sacha de Vries, Floor van Dokkumburg, Hein en Anna Reusken, Mara, Jur en Emiel de Vries, brachten een medley ten gehore van verschillende nummers, met o.a. Queen – Somebody to love, Jamie Foxx en Beyoncé – When I first saw you, Elvis Presley – Falling in Love, Joe Jackson – Is she really going out with him, My chemical romance – Famous last words,

(papa) Hein en Nicky

Vlnr: Sacha, Anna, Nicky, Floor.

(papa) Hein en Nicky

Madonna – Papa don’t preach, The Police – Every breath you take, Taylor Swift – Love story, Richard Marx – Right here waiting, Mariah Carey – Without you, P!nk – Please don’t leave, Whitney Houston – I will always love you en Led zeppelin – Stairway to heaven. Met deze muziek beeldden ze een verhaal uit van een meisje die verliefd werd, zwanger raakte, maar problemen kreeg met haar familie, en uiteindelijk stierven de jongen en het meisje een jammerlijke dood. Zeer knap en leuk uitgevoerd.

LaDaMa’s
Tweede werden de LaDaMa’s, met een medley van 50-jaar muziek. Uiteraard heel toepasselijk tijdens het 50 jarig bestaan van DBL. De LaDaMa’s (Langeler Dames en Heren of in dit geval één heer) bestaande uit: Anjès van Iersel, Berrina Spithost-Weites, Janneke Hoven-Ensing, Jeanet Boesenkool, Jeichien Martens, Kristen Ipema, Krista Holst-Koning, Martha van Zanten, Ria Kuipers-Pieters, Sandra Schievels en last but not least, de enige “Ma” in het gezelschap, Gert Weites. Zij brachten een medley ten gehore van The Supremes uit 1964, Ivan Heijlen uit 1974, Dolly Dots uit 1984, 2-Unlimited uit 1994, O-zone uit 2004 en Pharell Williams uit 2014. Dit waren de nummers die de jury door had gekregen, en waarin ze zich in konden “lezen”. Ivan Heijlen had zijn wilde boerendochter (Gert) meegenomen, die later de rol van ronde miss op zich nam, en, net als bij een bokswedstrijd, bevallig met bordjes langskwam met daarop de verschillende jaartallen. Maar waar niemand op gerekend had, daar kwam opeens Frans Bauer meerdere malen ongevraagd het toneel op, met zijn liedje, “Heb je even voor mij”. De verschillende artiesten vonden dit uiteraard maar niks en hij werd dan ook tot drie keer toe, door de andere artiesten, hardhandig van het toneel verwijderd.

Tina en David
Maar als allerbeste werd door de jury aangewezen de act van Tina Turner en David Bowie! DSC00459Van te voren werd er niet verteld wie de acts uit gingen voeren, en in dit geval was de graatmagere Tina Turner voor velen een onbekende en ook de met een volle haardos, iets gezette David Bowie was niet te herkennen. Misschien viel het kwartje voor sommigen wel toen de met ontbloot bovenlijf spelende saxofonist op het toneel verscheen. De act werd gedaan door René Holst als Tina Turner, vader Edwin Holst als David Bowie en buurjongen Arjan Hoven als de sexy saxofonist. Het dak ging eraf toen deze act uitgevoerd werd, en vooral toen later bekend werd dat de 9 jarige René de hoofdrol had, was het voor velen duidelijk, dit werd de winnende act. En zo dacht de jury er ook over. De act werd perfect uitgevoerd, gelijk het origineel, de playback was super goed en de amusementswaarde lag hoog. Al met al, er werd aan alle drie de voorwaarden, waar de jury hoge eisen aan stelde, meer dan voldaan en hiermee werden ze dan ook eerste.
DSC00464Maar alle acts waren goed, de amusementswaarde lag hoog, en iedereen heeft genoten. Waarschijnlijk wordt er nog menig DVD verkocht van deze playbackshow. Het was weer in één woord, geweldig.
De prijswinnaars kregen allemaal een envelop met consumptie munten, en die zullen allemaal wel weer bij Foppe en Jannie terecht gekomen zijn.

Smildiger Roet
Na de playbackshow zette Smildiger Roet nog even zijn beste beentje voor, en werd het een groot feest. Al met al weer een zeer geslaagde avond. De vergunning vermelde dat er tot 1.00 uur muziek gemaakt mocht worden, maar iedereen had nog wel veel langer door willen dansen en feesten, maar het kon echt niet. En zo rond 2.00 uur was het eindelijk weer rustig in Langelo. Dag twee zat er op.

Dit bericht is geplaatst in jubileum. Bookmark de permalink.