Zomerfeest / 50 jaar DBL feest zaterdag 7 juni (deel 1)

De zaterdag begon al weer vroeg voor de commissie leden. De wc’s moesten weer schoon, de tent moest opnieuw ingericht worden, deze keer voor de reünie, het toneel moest aangekleed worden voor de playbackshow, er moest een kleedruimte gecreëerd worden, er werd een opstelling gemaakt door de marktcommissie, waar je tijdens de reünie op de foto kon met (oud) klasgenoten, (oud)buren, (oud)kennissen of met wie dan ook.

Een klas uit de jaren zeventig, helemaal compleet, met van links naar rechts, Hennie Hofsteenge, Harry Hoven en Grietje Hofsteenge

Een klas uit de jaren zeventig, helemaal compleet, met van links naar rechts, Hennie Hofsteenge, Harry Hoven en Grietje Hofsteenge

Oftewel weer veel werk voor de commissie leden, maar toen de reünie dan ook begon was alles weer gereed.

150 / 200
En daar kwamen de reünisten aan. De organisatie was “vergeten” te vragen aan iedereen, om zich op te geven voor de reünie, dus het was wel een verrassing hoeveel er zouden komen. Veel reünisten hadden zich ook opgegeven voor de broodmaaltijd, zo’n 130, dus was de verwachting dat er toch zo’n 150 tot 200 mensen zouden komen. En dat was ook zeker het geval.

Niet uitgepraat
HPF_2275-9Van sommige lichtingen waren er veel mensen, van anderen weer minder, en vaak hoorde je, goh, wat leuk dat die er ook was, maar die en die heb ik toch gemist! Tja, dat zijn vaak veel gehoorde kreten op een reünie, maar over het algemeen hebben de mensen genoten en sommigen kwamen zelfs de volgende dag nog terug, omdat ze nog niet uitgepraat waren of de tentoonstelling van de historische vereniging Norch nog niet eens hadden bekeken, omdat ze tijdens de reünie geen tijd hadden, zo druk hadden ze het met het vernieuwen van (oude) contacten.

Leuk
Naderhand waren de reacties van: Wat was het leuk! Wij hebben genoten! Super! Bedankt voor alles! Kijk, en daar doe je het allemaal voor! Het vele werk van het vinden van alle adressen is dus niet voor niets geweest.
Trekkertram
Tijdens de reünie kon iedereen ook nog mee in de “trekkertram”.

Ritje met de Trekkertram

Ritje met de Trekkertram

Een huifkar met daarvoor een trekker, die een rondje Langelo deed. De rit ging door de Westerstraat, Westerbrink, over het fietspad de Quistboulevard, Wiltenkamp, Westerstukkenweg, Hoofdweg, Schoolbrink, Oosterweg, Onlandsdijk, Boermarke Boulevard, Onlandsdijk, Oosterweg, andere kant van de Schoolbrink, Hoofdweg, terug naar de tent.

Van slag!
De huifkar is vier keer rond geweest. Van de organisatie ging Janneke iedere keer mee, die wel wat wilde vertellen over Langelo, maar veelal zaten er mensen in de huifkar, die vaak nog veel meer wisten te vertellen over Langelo, over wie waar had gewoond, waar ze zelf hadden gewoond, en wat er allemaal werd gedaan toen ze zelf in Langelo woonden.

Oud klasgenoten, vlnr: Marjan Jansma, Lammert Geersing, Carine Normann-van Zanten, Jeichien Martens, Karin de Roode en Jolanda Reitsma-Lutjes.

Oud klasgenoten, vlnr: Marjan Jansma, Lammert Geersing, Carine Normann-van Zanten, Jeichien Martens, Karin de Roode en Jolanda Reitsma-Lutjes.

Zo wisten Jolanda Lutjes en Carine van Zanten nog, dat ze altijd eieren gingen halen bij de familie de Rink, Jansje Lubbers-de Rink haar ouders, aan de Westerbrink. Deze dames waren ook helemaal van slag, toen Janneke hen vertelde dat bij de ijsbaan een nieuwe kantine was gebouwd, gelijktijdig met de spoelplaats, en dat het houten ijsvereniging gebouwtje was verdwenen! Oh, de dames vonden het verschrikkelijk! Waarschijnlijk hadden ze “hele goede herinneringen” aan dit houten hokje van weleer. Gegiecheld werd er wel, maar niemand werd er wijzer van wat nu die goede herinneringen waren……..

Verdwenen huizen
De woning is later aangekocht door de NAM en toen gelijk afgebroken.Verder heeft er nog een huis gestaan tegenover de boerderij van Jannes en Ria Kuipers. HPF_2270-4Ook dit huis is door de laatste bewoners, de familie Scherjon, aan de NAM verkocht. Deze woning is nog als kantine in gebruik geweest bij de NAM, waarna het ook afgebroken is. Voor de familie Scherjon, woonde de familie Veenstra in deze woning, hun jongste dochter, Gerda, nu ruim 70 jaar, was op de reünie aanwezig.

Hist.ver.Norch
En zo kwamen er vele herinneringen weer boven, door het treffen van oude bekenden, en door de verhalen die er verteld werden. Maar er kwamen ook veel herinneringen boven bij het bezoeken van de tentoonstelling die de Historische Vereniging Norch in had gericht in een aparte tent op het terrein. Albert Rijks, Aaltje Darwinkel en Stoffer Nobbe hadden erg hun best gedaan om er een super leuke tentoonstelling van te maken. Er werden oude films gedraaid, alle huizen uit Langelo stonden op de foto en werden getoond. Foto’s uit de jaren zeventig gemaakt door Rienk van der Molen, met daarnaast een foto van nu en informatie over het huis van de bewoners van toen en nu. Alles werd geprojecteerd op een groot scherm, of via verschillende tv’s. De tent was 5 bij 10 meter, en van te voren dacht de Historische vereniging Norch dat deze veel te groot zou zijn, maar de tent was het hele weekend veel te klein! Er waren mensen bij die de tent bijna niet uitkwamen. Zoveel was er te zien!

Moej ’s kiek’n
Ook als je de mensen op de films en foto’s niet kende, was het gewoon een genot om de verhalen aan te horen. De OOOHH’s en de AAAAHHH’s waren niet van de lucht en de opmerking “oh moej die is kiek’n” was dit weekend wel de meest gehoorde opmerking. Ook als je bijna niemand kende van de films en foto’s, was het leuk om binnen te kijken, en dan vooral om de mensen te horen praten, ze waren allemaal zo enthousiast, en als de Historische Vereniging Norch op dat moment de verschillende films en foto’s te koop aan had geboden, was er voor een vermogen verkocht. Want ook nu zijn er verschillende mensen die aan hebben gegeven bij de Historische Vereniging, dat ze wel graag bepaalde films willen hebben, en daar gaat de Historische vereniging zeker over nadenken. Ook de film van het schoolfeest uit 1985, welke nu op DVD staat, is vele malen besteld.

Luchtfoto
Verder was er een grote luchtfoto van Langelo uit de jaren 60/70 te zien, met daarnaast een luchtfoto welke gemaakt is op 3 mei van dit jaar. Hoe Langelo kan veranderen, dat was zeker, en de foto’s van de verschillende huizen en van de omgeving toonden het al, maar Langelo is in de loop der jaren een stuk bosrijker geworden.
De huidige luchtfoto is trouwens nog steeds te bestellen bij Hennie Lutjes voor € 5,= per stuk, via voorzitter@dorpbelangenlangelo.nl

Hulde
Al met al hulde aan de Historische Vereniging en dan met name aan Albert Rijks, Aaltje Darwinkel en Stoffer Nobbe, voor het vele werk welke zij hebben verzet om er een onvergetelijke tentoonstelling van te maken! Want er was al veel materiaal bij de Historische Vereniging over Langelo, maar in het afgelopen jaar, hebben ze er ook nog veel bij gekregen in de vorm van oude foto’s, o.a. van Andries Schadenberg uit Langelo en Jantje Dussel-Rijks uit Norg. En velen hebben tijdens het weekend niet eens de tijd gehad om alles goed te bekijken, en er zijn mensen die het helemaal niet hebben gezien, maar nu wel enthousiast zijn geworden door de verhalen, dus misschien is het iets om de tentoonstelling nogmaals te herhalen op een later tijdstip. Succes verzekerd!

Broodmaaltijd
Na de reünie, was het tijd voor de broodmaaltijd. En die zag er tiptop uit! Foppe en Jannie hebben samen met hun medewerkers er een zeer gevarieerde maaltijd van gemaakt, met een heerlijke kop soep vooraf.

een deel van "Team Bralts"

een deel van “Team Bralts”

Dit bericht is geplaatst in jubileum. Bookmark de permalink.